22.junija, je Občina Idrija svečano obeležila svoj občinski praznik, s katerim počasti spomin na pomemben dogodek iz zgodovine mesta Idrija. Na dan sv. Ahacija leta 1508 so namreč idrijski rudarji po letih siromašnih izkopov odkrili bogato živosrebrno žilo, ki je omogočila razcvet rudnika in razvoj mesta nad njim za naslednjih 500 let. Praznik občine pa je bil včeraj združen še z enim prazničnim dogodkom – krajevnim praznikom Vojskega. Krajevna skupnost Vojsko namreč vsako leto s posebno prireditvijo ohranja spomin na tragičen dogodek - požig vasi 23. junija leta 1943.

Praznično vzdušje je na Vojskem že pred slavnostno sejo občinskega sveta soustvarjala dva dogodka - koncert Pirnatovega nagrajenca Ženskega pevskega zbora Spodnja Idrija z orgličarjem Mirom Božičem v farni cerkvi in gasilska vaja prejemnika nagrade Občine Idrija PGD Vojsko.

Slavnostnega zasedanja idrijskega občinskega sveta v dvorani Centra šolskih in obšolskih dejavnosti so se udeležili občinski svetniki in sodelavci občinske uprave, predstavniki javnih ustanov občine, vodstva krajevnih skupnosti, letošnji občinski nagrajenci ter številni prebivalci in prijatelji Vojskega. Zbrane je uvodoma pozdravil in nagovoril predsednik KS Vojsko Branko Lapajne, ki je orisal zgodovinski in današnji utrip Vojskega v upanju, da se bo življenje na tej najvišji planoti na Idrijskem ohranjalo tudi v prihodnjih rodovih. Idrijski župan Bojan Sever pa je v svojem nagovoru izpostavil nekatere razvojne projekte, ki jih občina že načrtuje in bodo lahko uresničeni le, če bodo svoje priložnosti v njih videli ljudje, ki v idrijski občini živijo. Ob tej priložnosti se je zahvalil tudi vojskarskim gostiteljem – krajevni skupnosti, KUD Planika Vojsko za oblikovanje programa slavnostne seje občinskega sveta in Društvu kmečkih žena in deklet Vojsko za pogostitev po koncu uradnega dela slovesnosti.

V osrednjem delu svečanosti pa sta župan Bojan Sever in predstavnica komisije za nagrade Špela Kokalj podelila nagrade Občine Idrija za leto 2015.

2015-06-22 19.22.18

Letošnji dobitnik Pirnatove nagrade, najvišjega občinskega odličja za področje kulture, je Kulturno društvo Ženski pevski zbor Spodnja Idrija za tridesetletno predanost petju. Nagrado Jožefa Mraka, najvišjo občinsko nagrado za dolgoletno delo na različnih področjih, je letos prejelo Združenje šoferjev in avtomehanikov Idrija za dolgoletno prostovoljno delo na področju prometne varnosti. Dobitniki nagrad Občine Idrija za leto 2015 pa so: Prostovoljno gasilsko društvo Vojsko za nesebično humano delovanje; Danica Markič iz Srednje Kanomlje za aktivno vsestransko delovanje v KS Kanomlja in Društvo kmečkih žena in deklet Vojsko za oživljanje starih običajev in družabnega življenja kraja. Gorski tekač Jošt Lapajne z Ledinskega Razpotja pa je za svoje odlične športne uspehe prejel nagrado za mlade ustvarjalce. V imenu vseh nagrajencev se je občini, občinskemu svetu, komisiji za nagrade in predlagateljem zahvalila Monika Rijavec, zborovodja Ženskega pevskega zbora Spodnja Idrija.

Kulturni program svečanosti so sproščeno in simpatično, v duhu planinskega pohajkovanja po naših naravnih in kulturnih znamenitostih oblikovali in povezovali član KUD Planika Vojsko, praznovanje pa se je po seji nadaljevalo ob pokušini dobrot, ki so jih pripravile članice Društva kmečkih žena in deklet Vojsko. 

Metka Rupnik

https://www.youtube.com/watch?v=QcCeeX-HMKM