Jubilejno prireditev Pri nas je pesem doma so   zaključile vse skupine skupaj s poslušalci, ki jih je povedla Marjetka Popovska.

Jubilejno prireditev Pri nas je pesem doma so zaključile vse skupine skupaj s poslušalci, ki jih je povedla Marjetka Popovska.
Foto: Saša Dragoš

 

S starejšimi so poprijeli mladi

torek, 15. september 2015, 19:30

Na deseti prireditvi Pri nas je pesem doma so na Vojskem zapele skupine od Izole do Tepanja, ki negujejo in poustvarjajo ljudsko pesem. Čeprav je ta običajno spremljala vse dogodke v življenju ljudi, od najbolj žalostnih do veselih, je 13 pevskih skupin jubilej obarvalo veselo.

VOJSKO > “Danes smo se tukaj zbrali, da bi roko vam podali, zaželeli iz srca, naj vam še bog zdravja da. Živijo, oj živijo, slavljencem nazdravimo,” so v nedeljo ob izteku desete prireditve Pri nas je pesem doma prizadevnim organizatorjem zapeli Ljudski pevci iz Tepanja. Prijatelji, Ljudski pevci iz Lokovca, so voščilu priložili šampanjec, Izolanka Marjetka Popovska s skupino Cvetje v laseh pa je dodala energijo, ki je v petje povedla vse poslušalce.

Praznik ljudske pesmi

Skupinam je prisluhnilo rekordno število poslušalcev. Prireditev, ki so jo Vojskarji na takoj premajhnem seniku spočeli, da bi obudili družinsko petje, ki jim je skozi stoletja krajšalo in lajšalo življenje, predvsem pa dolge zime, se je ustalila kot vseslovenska. Z bogato zakladnico pesmi, ki so iz roda v rod spremljale vse življenjske mejnike.

“Za prijatelje si radi vzamemo čas,” so dejali priljubljeni pevci iz Lokovca, ki so jih organizatorji napovedali kar kot “naše” pevce. Uglašena zakonska para Povšič in Murovec ob odličnem petju znata poskrbeti tudi za zabavo.

Igrivo so svoj nastop ubrale Zarje, pevke ajdovskega društva upokojencev, in podobno Žnidarce z okolice Cola. Drugič, v upanju Vojskarjev, da ne zadnjič, so iz Istre v najvišjo primorsko vas dobro voljo, oljčne vejice, ljudske, ponarodele in narodno zabavne prinesle pevke Cvetja v laseh.

Skupina Korenine iz Zgornjega Posočja z vodjo, profesorico Majdo Luznik, je segla v preteklost, h koreninam ljudskega petja na širšem območju do Rezije in navdušila. Na Vojsko so pevke prišle z zgoščenko, Ljudski pevci iz Tepanja pa z zajetno knjigo ljudskih pesmi.

“Ljudsko pesem imamo radi, ker je čisto naša, slovenska. Ko smo pogledali v zbirko, smo videli, da so mnoge pesmi znane tudi nam,” so organizatorji ugotavljali, da je ljudska pesem živa po vsej Sloveniji.

Družine in mladi pevci

Ker se je vse skupaj začelo z družinami, jim Vojskarji na prireditvi ohranjajo pomembno mesto. Razveselile so zvonke sestre Mohorič (Idrijski log). Vsakokratnim udeleženkam prireditve, domačima skupinama Javorca in Grošelj, so se pridružili mlajši rodovi. Z mamama družin Menegati in Mrzlikar so zapeli vsi dijaki v njiju (Cerkno) in okrepljeni opravili z najtežjimi pesmimi. Skupino dveh sester Astra je obogatila snaha. Prijatelji s Črnega Vrha prepevajo v skupini treh. “Z največjim veseljem, kot smo jih nekoč skupaj s starši ob veselih in žalostnih trenutkih, pojemo pesmi, ki so se z ustnim izročilom prenašale iz roda v rod,” je zagotovilo pet sesterJakob (Dobrna).

S tem so Vojskarji uresničili ključna cilja širjenja in prenašanja ljudske pesmi na mlade.

SAŠA DRAGOŠ