http://www.radio-odmev.net/show_image.php?slika=vojsko%20igra.jpg&resize=300&dir=1

 

 

http://www.radio-odmev.net/cloovisCMS/administracija/noviceSplosno/uploads/media/New%20Folder/pise%20ivan.jpg
Vsestranska kulturna delavka Irena Hvala je v zadnjih mesecih ponovno razgibala društveno življenje na Vojskem, saj je z novim avtorskim delom ustvarila pravi medgeneracijski spektakel, ki ga je poimenovala Terme Vojsko. Komedija je zrasla na temelju sodobne medijsko napihnjene zgodbe o turističnem  projektu, ki naj bi s pomočjo evropskih sredstev zrasel v glavah tistih, ki nimajo prav nič skupnega z realnim vojskarskim življenjem.  Ta prepad avtorica prikazuje skozi razgovore za nova delovna mesta, na katere so javno povabili tudi domačine. Epilog komedije je razkritje številnih goljufij v ozadju obetavnega termalnega kompleksa na Vojskem, nasproti katerih stojita preprosta miselnost in zdrava pamet domačinov.
Kulturno umetniško društvo Planika Vojsko je letos tradicionalno gledališko predstavo izpeljalo s posebnim zanosom.  Zadnje vaje in tri ponovitve so se odvijale v novi dvorani, ki so jo domačini dobili v sklopu nedavno odprtega Doma gasilcev in krajanov. V trikrat napolnjeni dvorani si je Terme Vojsko ogledalo preko 400 gledalcev, kar je več kot dvakrat toliko, kolikor ljudi živi v najvišji primorski vasi in njeni okolici.
Dober glas mora tako resnično seči v deveto vas, zato prireditev ob krajevnem prazniku, Svetem Jakobu, privabi obiskovalce s celotne idrijsko – cerkljanske in širše regije. Osrednji dan je prav nedelja, ki se prične s sveto mašo, nadaljuje z že omenjeno veseloigro in zaključi s prav tako tradicionalno veselico. Za to so letos poskrbele članice  domačega Društva kmečkih žena in deklet.
O tem, ali je noč med  Svetim Jakobom in Sveto Ano še vedno edina, v kateri peči na Vojskem niso zakurjene, pa včerajšnja topla nedelja ni dala jasnega odgovora.